I Fredericia AVISENs nye serie Kvinder i politik sætter vi fokus på byrådets kvindelige medlemmer. Serien undersøger deres oplevelser og syn på arbejdet i politik, og hvordan vi kan fremme repræsentationen af kvinder. Kirsten Hassing Nielsen fra Det Konservative Folkeparti er denne gang i fokus. Hun reflekterer over sin vej ind i politik, vigtigheden af at engagere sig lokalt og de udfordringer, kvinder kan opleve på deres politiske rejse.
For Kirsten Hassing Nielsen har lokalpolitik altid været en naturlig drivkraft.
– Jeg har særligt været motiveret af lokalpolitik, fordi jeg synes, det er her, man har de bedste muligheder for at gøre sin indflydelse gældende. Det er her, vi kan bedrive hverdagspolitik, være tæt på borgerne og virkelig være en del af hverdagen. Det er det, der interesserer mig, fortæller hun.
Selvom det politiske landskab kan virke udfordrende for nye, havde Kirsten ingen betænkeligheder ved at kaste sig ud i det. For hende handler det om at tage springet og finde sin vej i politik.
– Jeg tror, det handler om, at man nogle gange bare må kaste sig ud i det. Man kan aldrig vide 100% på forhånd, hvad det indebærer, men jeg har ikke haft betænkeligheder. Selvfølgelig er der ting, der er vigtige at få snakket igennem, inden man går ind i politik,” siger Kirsten og understreger vigtigheden af at tale med erfarne kræfter: “Det er vigtigt, at man får talt det igennem med sin partigruppe og dem, der har erfaring. Hvis man har lyst til at gøre en forskel og påvirke den hverdag, man er en del af, så skal man engagere sig. Man skal melde sig ind i et parti, stille op og prøve det af. Det kan give utrolig meget energi, selvom det selvfølgelig også kræver tid. Men det er noget, man som regel finder ud af at kombinere med sit familieliv.
Betydningen af rollemodeller og positiv fokus
Kirsten Hassing Nielsen ser en stærk forbindelse mellem politik og det at være rollemodel. Hun peger på, at kvinder, der går forrest, kan inspirere andre til at følge samme vej, selvom der også er udfordringer.
– Når vi taler om, hvad der fylder i medierne – alt fra sager om chikane til de krav, politikere bliver mødt med – så kan det godt afholde nogle fra at gå ind i politik. Specielt kvinder. Jeg kunne godt ønske mig, at der var mere fokus på det positive ved politik. Kvinder skal kunne se, at det både er muligt at få det til at fungere tidsmæssigt, og at det giver mening at have en stemme, der tæller, siger hun og fremhæver betydningen af, at politikere viser, hvordan det kan lade sig gøre.
Selvom Kirsten selv har oplevet enkelte ubehagelige episoder, er det ikke noget, der fylder i hendes politiske arbejde.
– Jo, det har jeg oplevet et par gange, men det kan man jo opleve i mange sammenhænge. Det er ikke noget, der har påvirket min lyst til at være aktiv, forklarer hun.
Ser man på fordelingen i byrådet, er der stadig ikke lige mange mænd og kvinder, men ifølge Kirsten er udviklingen positiv.
– Jeg har faktisk lige talt det op. Vi er ni kvinder ud af 21 i byrådet. Det er tæt på halvdelen, og det synes jeg egentlig er en fornuftig balance. Men hvis vi kigger på det tidligere byråd, var det kun syv kvinder. Det kan man selvfølgelig altid diskutere, om det er nok. Jeg mener, det er vigtigt med en bred repræsentation – også når det handler om køn, siger hun og understreger, at repræsentation ikke kun handler om køn, men også om forskellige perspektiver og baggrunde.
Kirsten peger på, at mange kvinder kan være tilbageholdende med at gå ind i politik på grund af bekymringer omkring tid og balance mellem arbejde og familieliv. Men hun opfordrer til at fokusere på de muligheder og fordele, der ligger i det politiske arbejde.
– Det kan også være, at politik nogle gange fremstår tungt og præget af en ukonstruktiv dialog. Det kan måske afholde nogen, men det er vigtigt at fokusere på det positive. Vi skal også huske, at rollemodeller ikke nødvendigvis er dem, der står forrest i medierne. Der er mange kvindelige rollemodeller, som engagerer sig på andre måder – for eksempel i bestyrelsesarbejde eller gennem ungdomsorganisationer. Her i Fredericia har vi en stærk ungdomsorganisation, og vores nyudnævnte næstformand er også kvinde. Det viser, at der er kvinder, der engagerer sig på mange niveauer.
Kirsten afslutter med at understrege, at køn alene ikke er en kvalifikation.
– At være mand eller kvinde gør ikke i sig selv nogen til en bedre politiker. Man kan være en rollemodel uanset køn, og det er ens kompetencer og indsats, der tæller.
Fredericia AVISENs serie Kvinder i politik fortsætter, hvor vi taler med flere af byrådets kvindelige politikere om deres oplevelser, udfordringer og visioner for fremtiden.