9.4 C
Copenhagen
fredag 9. maj 2025

Rekordtidlig tørke truer Danmark

0

VEJRET. Foråret 2025 har været usædvanligt varmt og solrigt. Mens mange danskere nyder de mange solskinstimer, ser meteorologerne hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) bekymrede på tørkeindekset, som allerede ligger på et markant højt niveau for årstiden.

I de seneste tre måneder har nedbørsmængderne været langt under normalen. Fra februar til april er der samlet set faldet mindre end 63 millimeter regn. Ifølge DMI er dette kun sket syv gange tidligere siden 1874.

Til sammenligning faldt der i april sidste år alene over 100 millimeter regn. Det betyder, at vandunderskuddet i jorden nu svarer til mere end en halv måneds normal nedbør – eller ca. 25 liter vand pr. kvadratmeter, som mangler i jordlagene.

Tørkeniveau historisk højt

Ifølge DMI’s tørkeindeks, der måler tørkeforholdene i jordens øverste lag på en skala fra 0 til 10, ligger tørkeniveauet i store dele af landet på mellem 5 og 8. Det højeste niveau ses lige nu på Lolland-Falster, Sydsjælland og Bornholm.

Landsgennemsnittet ligger på 7,0 – hele 2,5 point over normalen for årstiden. Det indikerer, at der allerede nu er en reel risiko for landsdækkende tørke i slutningen af maj. På Lolland-Falster er der allerede lokalt målt et niveau på 9, og DMI forventer, at lignende høje værdier snart breder sig til resten af Sydsjælland og Bornholm.

Det bekymrer Mikael Scharling, klimatolog hos DMI:

»Hvis vi skeler til sæsonprognosen for de kommende to måneder, der samlet set siger nedbør under det normale, samtidig med at det kan blive både varmt og solrigt i perioder, forventer vi generelt et højt tørkeniveau i perioden.«

Frygten for 2018-tørken

Mange husker måske den historiske tørke, der ramte Danmark hårdt i sommeren 2018. Her oplevede landet udbredt tørke med store konsekvenser for landbruget, naturen og vandstanden i søer og åer. Nu melder spørgsmålet sig: Kan vi stå over for en lignende situation i år?

Mikael Scharling maner dog til forsigtighed i forhold til at sammenligne situationen direkte med tørken i 2018:

»Det er endnu for tidligt at udtale sig om, hvorvidt tørken kan udvikle sig lige så ekstremt som i 2018, da tørken dengang først for alvor slog igennem i juli. Umiddelbart er der noget nedbør at finde i sæsonprognosen for både juni og juli, så jeg tvivler på, at vi kommer til at se en gentagelse af 2018-tørken,« forklarer han.

Alligevel understreger DMI, at den aktuelle tørkesituation er alvorlig og kan give mærkbare konsekvenser for afgrøderne i landbruget, hvis vejrudviklingen fortsætter på samme måde. Når vandmagasinerne i jorden tømmes tidligt på året, kan afgrødernes rodnet nemlig få svært ved at udvikle sig optimalt. Det gør planterne sårbare, og hvis tørken fortsætter, kan landbruget lide betydelige tab.

Ifølge Seges Innovation er netop foråret kritisk for afgrøderne, da planter i vækstperioden er særligt afhængige af en god vandforsyning. Desuden øger længere tørkeperioder risikoen for naturbrande og kan skade sårbare naturområder.

DMI vil fortsat overvåge tørkesituationen tæt.

Bøndergaard tilbage på banen: Kan han blive Fredericias oprykningshelt?

0

SPORT. Fredag aften kan FC Fredericia skrive klubhistorie og sikre sig oprykning til Superligaen for første gang nogensinde, når Hvidovre besøger Monjasa Park. Et af samtaleemnerne op til kampen er den unge angriber Asbjørn Bøndergaard, som muligvis kan spille en vigtig rolle i opgøret.

Efteråret 2024 var nærmest eventyrligt for den kun dengang 20-årige Asbjørn Bøndergaard, som blev lejet i Silkeborg IF i sommeren samme år. Han leverede mål på samlebånd og blev hurtigt en publikumsfavorit i Fredericia med 12 scoringer i 18 kampe. Han fremstod som en nøglespiller og en væsentlig årsag til, at klubben overhovedet står på tærsklen til en historisk oprykning.

Men under klubbens træningslejr i Tyrkiet i vinterpausen blev den talentfulde angriber skadet. Det betød, at forårssæsonen indtil for nylig har været uden den målfarlige angriber. Fraværet kunne mærkes – FC Fredericias offensiv blev mindre skarp, og flere kampe blev tætte, og Bøndergaards mål begyndte at mangle.

Nu er Bøndergaard dog tilbage på banen, og han har efter sit comeback allerede fået spilletid i flere opgør. Selvom den unge angriber endnu ikke har genfundet målinstinktet fra efteråret, har han vist gode takter og evnen til at finde de rigtige positioner på banen. I de første kampe efter comebacket er det dog skarpheden, der har manglet, men hans tilstedeværelse på banen har alligevel løftet holdets offensiv.

Mod Hvidovre fredag aften kan Bøndergaard blive den afgørende faktor. Interessen for kampen er enorm, stadion er tæt på udsolgt, og mange i Fredericia håber, at det kan blive ham, der afgør opgøret og sikrer oprykningen. Scenen er sat til en ægte eventyrhistorie, hvor en spiller, der har kæmpet sig tilbage efter en svær skade, kan blive aftenens store helt.

Hvis Bøndergaard genfinder sin skarphed netop fredag aften, vil det være kronen på værket efter en vanskelig periode, hvor han måtte sidde ude og blot se til, mens holdkammeraterne har kæmpet videre i toppen af rækken. Nu er chancen der igen, og timingen kunne ikke være bedre for både spilleren og klubben.

Fredagens kamp mod Hvidovre kan blive historisk for FC Fredericia. Og Asbjørn Bøndergaard kan meget vel blive den spiller, som sikrer, at byen eksploderer i jubel, når klubben for første gang nogensinde træder ind i dansk fodbolds fineste selskab.

Politiet mistænker påsat brand i Gothersgade – søger vidner

0

KRIMI. Sydøstjyllands Politi efterforsker i øjeblikket en brand i et møntvaskeri i Gothersgade i Fredericia, der brød ud natten til mandag den 5. maj. Politiet har mistanke om, at branden kan være påsat og beder nu offentligheden om hjælp.

Anmeldelsen om branden indløb til politiet omkring klokken 02.30, og brandvæsnet rykkede hurtigt ud til stedet. Branden blev hurtigt bragt under kontrol, men der skete skader på bygningen og inventaret. På baggrund af den indledende efterforskning vurderer politiet, at branden kan være påsat. Sagen efterforskes derfor som en mulig overtrædelse af straffelovens §181, der omhandler forsætlig brandstiftelse.

»Vi vil meget gerne høre fra borgere, der har set noget mistænkeligt omkring møntvaskeriet i tidsrummet mellem klokken 02.00 og 03.00 natten til mandag,« lyder det fra Sydøstjyllands Politi.

Politiet opfordrer derfor alle, der måtte have oplysninger eller har været i området i det pågældende tidsrum, til at kontakte dem via telefon 1-1-4. Efterforskningen fortsætter, og politiet arbejder på at klarlægge brandens årsag og eventuelle gerningsmænd.

Ingen mistanke om forbrydelse efter dødsfald på bosted i Fredericia

0

KRIMI. Sydøstjyllands Politi har ikke længere mistanke om, at der ligger en forbrydelse bag dødsfaldene, der fandt sted på et bosted på Jupitervej i Fredericia tidligere på året.

Torsdag den 3. april 2025 blev to personer fundet døde på bostedet, og politiet indledte herefter en efterforskning for at klarlægge omstændighederne.

Nu vurderer politiet, at der ikke er tale om et kriminelt forhold.

»Vi står på et sted i efterforskningen, hvor det er vores klare opfattelse, at der ikke er tale om en forbrydelse. Sagen er stadig under efterforskning, da dødsårsagen ikke er endelig klarlagt, men der er ikke fundet tegn på, at strafbare forhold har været årsag til dødsfaldene,« oplyser vicepolitiinspektør Torben Simonsen fra Sydøstjyllands Politi.

Politiet betragter dermed dele af sagen som afsluttet, og der er ikke længere grundlag for at efterforske dødsfaldene som en straffesag.

»Da vi ikke længere efterforsker dødsfaldene som en straffesag, og der på nuværende tidspunkt ikke er forhold, som giver anledning til offentlig oplysning, betragter vi sagen som afsluttet i forhold til offentligheden,« oplyser Torben Simonsen videre.

Skulle der opstå nye oplysninger, der har offentlighedens interesse, vil politiet vende tilbage med yderligere information.

Vil skabe Fyns stærkeste bank

0

BUSINESS. Bestyrelserne i Fynske Bank og Nordfyns Bank har i dag offentliggjort, at de ønsker en ligeværdig fusion mellem de to banker. Målet med fusionen er at skabe Fyns stærkeste og mest attraktive bank, til gavn for medarbejdere, kunder, aktionærer og lokalsamfund på hele Fyn.

Fusionen skal formelt godkendes af aktionærerne i begge banker samt af Finanstilsynet og konkurrencemyndighederne. Generalforsamlingerne ventes at finde sted i juni 2025.

Den fusionerede bank vil fortsætte under navnet Fynske Bank, som også bliver navnet på den nye konstellation.

Fra venstre: Henning Dam, adm. direktør i Fynske Bank, Peter Cederfeld de Simonsen, bestyrelsesformand, Fynske Bank, Per Maegaard, bestyrelsesformand, Nordfyns Bank, Holger Bruun, adm. direktør, Nordfyns Bank.

Øget styrke og bredere tilbud til kunderne

De to banker understreger i en fælles udtalelse, at en fusion vil give større finansiel styrke, et robust udbyttepotentiale samt flere specialiserede kompetencer til gavn for kunderne:

»Begge banker er sunde og veldrevne og bygger på matchende værdier med Fyn i fokus. Men sammen står vi stærkere, og der er betydelige fordele og synergier ved en fusion for vores medarbejdere, vores kunder, vores aktionærer og i bredere forstand for Fyn og de lokalsamfund, vi er en aktiv medspiller i,« lyder det fra bestyrelsesformændene Peter Cederfeld de Simonsen fra Fynske Bank og Per Maegaard fra Nordfyns Bank.

Fusionen forventes ifølge bankerne at give årlige synergier på cirka 68 mio. kroner før skat, blandt andet gennem besparelser på IT og naturlig personaleafgang.

Fortsat lokal tilstedeværelse og medarbejdertryghed

Den nye bank vil råde over i alt 19 filialer, og alle filialer fastholdes i første omgang, også i byer med flere filialer som Odense og Middelfart.

Hovedsædet for den fusionerede bank bliver i første omgang Nordfyns Banks nuværende adresse på Dannebrogsgade i Odense. Parterne vil dog efterfølgede arbejde på at finde et nyt, samlet hovedsæde. Indtil videre bevares også Fynske Banks afdeling i Cortex Park i Odense, der omfatter bankens Kunde- og Kompetencecenter samt en række stabsfunktioner.

Alle medarbejdere fra begge banker fortsætter i den nye bank på uændrede vilkår, hvilket betyder, at banken får ca. 350 medarbejdere samlet set.

»Vi har plads til og brug for alle vores medarbejdere i den nye konstellation. Sammen kommer vi til at råde over flere kompetencer og specialer, så vi kan tilbyde de finansielle løsninger og services, både privat- og erhvervskunder efterspørger,« understreger bestyrelsesformændene.

Ny direktion og bestyrelsessammensætning

Den kommende direktion vil bestå af Henning Dam, nuværende administrerende direktør i Fynske Bank, der fortsætter som administrerende direktør, mens Holger Bruun, nuværende administrerende direktør i Nordfyns Bank, vil indgå som bankdirektør.

Bestyrelsen kommer, ud over medarbejderrepræsentanter, til at bestå af fire medlemmer fra Fynske Bank og to fra Nordfyns Bank. Peter Cederfeld de Simonsen vil fungere som formand, mens Per Maegaard indtager næstformandsposten.

Omfang og fremtidsperspektiver

Den fusionerede bank vil få et samlet forretningsomfang på ca. 28,7 mia. kroner, baseret på udlån, garantier, indlån og kundedepoter (2024-tal).

Banken vil desuden fortsætte med at støtte idræts- og kulturlivet i lokalområderne gennem årlige donationer fra Fonden for Fynske Bank.

Fakta om fusionen:

  • Fusionsform: Ligeværdig fusion med Fynske Bank som fortsættende bank.
  • Samlet antal filialer: 19 filialer på Fyn og i Østjylland.
  • Medarbejdere: Cirka 350 medarbejdere samlet set.
  • Synergier: Ca. 68 mio. kroner årligt før skat forventes realiseret.
  • Hovedsæde: Midlertidigt i Nordfyns Banks hovedsæde på Dannebrogsgade i Odense.
  • Godkendelser: Fusionen skal godkendes på ekstraordinære generalforsamlinger samt af Finanstilsynet og Konkurrencemyndighederne.

Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud

0

BUSINESS. En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på online markedspladser som Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at der er en betydelig risiko forbundet med at handle hos sælgere uden for EU.

Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen allerede har besluttet at indføre. PFAS er umulige at se med det blotte øje, men spredes let i miljøet. Stofferne ophober sig i kroppen og kan føre til alvorlige helbredsproblemer som dårligere immunforsvar, hormonforstyrrelser og øget risiko for kræft.

For 12 af de 13 PFAS-holdige jakker købt på Amazon, Shein og Temu gælder det, at PFAS-koncentrationerne overskrider de grænseværdier, der i dag gælder i EU.

Miljøminister Magnus Heunicke er stærkt bekymret over resultaterne:

»Det er skræmmende, at der er PFAS-stoffer i 76 procent af de jakker, danskerne kan købe på online markedspladser som Temu, Shein og Amazon, og at der i de fleste tilfælde er tale om PFAS-koncentrationer, der er ulovlige i EU. PFAS er et problem for vores sundhed og vores miljø, og vi skal gøre, hvad vi kan for at stoppe brugen af det. Både for den enkelte forbruger og for vores fælles miljøs skyld,« siger Magnus Heunicke.

I den samme undersøgelse fremgår det, at Forbrugerrådet Tænk Kemi kun fandt PFAS i én ud af ni jakker købt i danske butikker. Denne jakke overholder på nuværende tidspunkt lovgivningen, fordi PFAS stadig er tilladt i tøj. Men fra 1. juli 2026 vil det danske forbud mod PFAS i tøj træde i kraft, hvorefter jakken ikke længere må importeres eller sælges i Danmark. Dog gives der mulighed for salg fra lager frem til 1. januar 2027.

Magnus Heunicke kalder situationen på online markedspladserne “det vilde vesten”:

»Det er det vilde vesten for forbrugerne med markedspladser som Temu, Shein og Wish, og der er alt for mange eksempler på, at produkterne ikke overholder EU-lovgivningen. I værste fald er produkterne farlige for forbrugerne, så jeg vil opfordre alle til at holde sig fra markedspladser med sælgere fra lande, der er placeret uden for EU. Samtidig bekræfter undersøgelsen, at det forbud, som vi har på vej, er en absolut nødvendighed,« fastslår miljøministeren.

I nær fremtid underskriver ministeren en ny bekendtgørelse, der fra 1. juli 2026 forbyder salg og import af tøj, fodtøj og imprægneringsmidler med PFAS. Forbuddet vil gælde både fysiske butikker og onlinehandel, uanset hvor sælgeren befinder sig. Kontrolmyndighederne vil håndhæve reglerne, og det bliver derfor også ulovligt for privatpersoner at importere produkter med PFAS gennem online markedspladser.

Danmark presser på for et samlet EU-forbud

Danmark er gået foran og har sammen med fire andre EU-lande fremsat et forslag til EU’s Kemikalieagentur om et omfattende forbud mod alle PFAS-stoffer. Forslaget er det hidtil mest omfattende forslag om begrænsning af kemikalier i EU’s historie, og Kemikalieagenturet arbejder nu på en færdig anbefaling til EU-Kommissionen.

Fakta om PFAS:

  • PFAS er en samlebetegnelse for mindst 10.000 forskellige fluorholdige stoffer.
  • De har været brugt i industrien i over 50 år og er stadig udbredte i mange produkter, bl.a. i tøj, sko, elektronik og maling.
  • Stofferne er vand- og fedtafvisende, men ophobes samtidig i miljøet, dyr og mennesker.
  • PFAS kan forårsage dårligere immunforsvar, hormonforstyrrelser og øget kræftrisiko.

Et enigt Folketing har allerede vedtaget den første nationale handlingsplan mod PFAS, som løber frem til og med 2027, og afsat 404 mio. kroner til kampen mod PFAS i perioden 2024-2027. Efter 2027 skal indsatsen mod PFAS-forurening evalueres og videreføres.

Mere diplomati, mindre propaganda

0

LEDER. Vi har netop markeret 80 år for befrielsen af Danmark efter den tyske besættelse. Det er nu en generation siden. Selvom Danmark ikke kom i krig, mærkede vi konsekvenserne af den anden verdenskrig, om end det var meget lidt i forhold til resten af Europa. I vores tid er alliancen med USA under angreb. Men det mest bemærkelsesværdige er, at der er så få, der forholder sig til den realitet, at ingen lande kan nedkæmpe Rusland, med mindre det sker i en atomkrig.

Sovjetunionen ragede halvdelen af Europa til sig efter anden verdenskrig. Den Røde Hær “befriede” lande i den østlige del af Europa og indsatte dukkeregeringer med kommunister, der var skolet i Moskva. Disse regimer blev forhadte i deres respektive lande, ikke mindst på grund af den voldsomme undertrykkelse af frihed og retten til selvbestemmelse. Men det var først i begyndelsen af 1990’erne, at østblokken kollapsede under sin egen vægt af virkelighedsflugt.

Diskussionen om, hvad der skulle ske med verdensordenen efter den kommunistiske verdensrevolution led nederlag, var mere akademisk. De fleste enedes om, at nu var USA den eneste tilbageværende supermagt. Et nyt Rusland så dagens lys. Men minderne om at være en global supermagt beholdte man. De færreste europæere aner i det hele taget ikke, hvordan verden ser ud for en gennemsnitlig russer. Bedre bliver det ikke af, at Europas elite i 2022 besluttede sig for at censurere russiske nyheder. Man mente at vide, hvad befolkningerne i Europa kunne tåle at tage stilling til. Og nu kæmper man en indædt kamp mod protestbevægelser i flere store europæiske lande, herunder Tyskland, Frankrig, Italien, Rumænien, Ungarn og Holland.

En af de største problemer med den førte politik er, at man har afviklet diplomati. Diplomati er kunsten og praksissen i at føre forhandlinger og opretholde relationer mellem nationer, typisk gennem diplomater som ambassadører. Det indebærer at fremme fred, handel og kulturel udveksling, ofte gennem taktfuld kommunikation og konfliktløsning. Men sådan har den ledende klasse blandt de europæiske stater ikke set det. For selvom det netop er under konflikter, at man især skal bruge diplomatiske metoder, så har man stort set kun haft en retning. Det er propaganda overfor egne befolkninger, ofte uden nævneværdig realisme.

Men det har ikke ændret på virkeligheden i Ukraine. Ruslands angreb på Ukraine, der har et betydeligt russisk mindretal, har været en enorm drivkraft i oprustningen, der nu præger den politiske hverdag. Selvom den russiske præsident er diktator, så giver det absolut ingen mening, at man ikke har været villig til at arbejde med diplomati, som man ellers praktiserede under hele den kolde krig. Logikken var dengang, at man ikke kunne vinde en atomkrig. Derfor måtte man bruge andre midler. Kort sagt forsøgte man at holde det sovjetiske styre i skak.

I mellemtiden har den nye amerikanske regering andre planer end europæerne. Her ser man Kina som den reelle fjende. Det kommunistiske styre i Kina har siden begyndelsen af 1990’erne udkonkurreret både USA og Europa. Det er sket ved at producere varer uden den demokratiske ballast, der præger vesten. Borgerne i Kina må lide den tort, at deres rettigheder er få, samtidig med, at de ikke har nogen indflydelse på ledelsen af deres land. Alle kinesiske virksomheder skal have en repræsentant fra det kommunistiske parti siddende på stedet. Dette burde i sig selv være betænkeligt for demokratiske samarbejdspartnere. Men den kapitalistiske logik har været, at varerne blev billigere, uanset om kineserne måtte lever på den ene eller anden måde.

Når vi således markerer befrielsen af Danmark, er det relevant at se på, hvordan vi selv handler. Vi køber massivt ind hos kineserne, og vi smider så meget væk, hvert år, at det er belastende for miljøet. Alene derfor burde der være fokus på diplomatiske metoder, både i forhold til Kina, Rusland og USA. Danmark er et meget lille land. Vi er afhængige af vores diplomatiske evner i en stor verden. Derfor bør danske politikere skrue ned for propagandaen og op for diplomatiet.

Danskere vil være klar til blackout: Salget af nødudstyr eksploderer

0

SAMFUND. Et massivt strømnedbrud i Spanien og Portugal tidligere på ugen har nu sendt chokbølger helt til Danmark.

Elektronikkæden POWER meddeler fredag, at danskerne i stor stil er begyndt at sikre sig nødudstyr. Salget af powerbanks, de små batterier, der holder mobiltelefoner og andre enheder opladet, er steget eksplosivt med hele 100 procent de seneste tre døgn. Samtidig er nødradioer blevet 60 procent mere populære blandt bekymrede danskere.

Nyheden fra Sydeuropa om, at op mod 50 millioner mennesker har mistet adgangen til strøm og vand, og at hospitaler måtte benytte nødgeneratorer, har tydeligvis skræmt danskerne til handling. POWER-kædens butikker har på få dage oplevet en omsætning alene på powerbanks i et sekscifret beløb.

»Vi har siden nyheden ramte forsiderne haft en sekscifret omsætning alene i powerbanks – især de sidste 48 timer er det stukket helt af,« lyder det fra Maksim Nefedjev, salgschef for telecom i POWER.

Gentager sidste års panik

Det er ikke første gang, danskerne viser bekymring ved tanken om at miste strømmen. Sidste år i juni gik regeringen ud med en klar anbefaling om at være forberedt på mindst tre dage uden strøm og vand. Dengang meldte POWER hurtigt udsolgt af nødradioer, og nu ser situationen ud til at gentage sig, om end lageret stadig kan følge med.

»Salget af nødradioer steg pludselig med 60 procent tidligere på ugen, og det er usædvanligt. Det lader til, at det store strømnedbrud har gjort indtryk på danskerne – måske fordi mange af os nu for alvor har oplevet, at den slags faktisk også kan ske i stor stil her på europæisk grund. Så der er virkelig fornyet interesse blandt kunderne, når det gælder nødudstyr som radioer og powerbanks,« forklarer Nicolai Ravn, salgschef for radio og tv i POWER.

POWER understreger samtidig, at der stadig er rigeligt nødudstyr på lager. Nødradioerne fås også i varianter med solceller eller håndsving, så de kan holdes kørende helt uafhængigt af strømforsyningen.

Selvom hverken nødradioer eller powerbanks normalt er blandt kædens topsælgere, har europæernes mørklægning tydeligt ændret billedet, i hvert fald midlertidigt. POWER melder desuden klar til at bestille flere varer hjem, hvis interessen fortsætter med at stige.

Kæden forventer, at salget af powerbanks og nødradioer vil fortsætte med at ligge højt de næste dage.

Aarhus Airport tæt på international investering

0

BUSINESS. Aarhus Airport er på vej mod en større investering fra en ny international investor.

Det oplyser lufthavnen fredag morgen i en pressemeddelelse.

Efter flere måneders dialog med tre potentielle investorer har bestyrelsen for Aarhus Airport A/S nu underskrevet et såkaldt Term Sheet med én af dem. Dermed er vejen banet for en langsigtet strategisk udvikling af lufthavnen, lyder det fra Aarhus Airport.

Den kommende investor beskrives som en økonomisk stærk international aktør med dokumenteret beslutnings- og handlekraft. Ifølge bestyrelsesformand Lars Dige Knudsen vil investeringen få stor betydning:

»Det kommende samarbejde rummer et stort potentiale og vil styrke udviklingen af lufthavnen markant – til gavn for både borgere, ejerkommuner og øvrige interessenter,« siger Lars Dige Knudsen i pressemeddelelsen.

Den endelige investeringsaftale forventes afsluttet i løbet af juni måned. Før investeringen kan falde på plads, skal myndighederne samt de involverede kommunalbestyrelser og byråd godkende aftalen, eftersom der er tale om en udenlandsk investor.

Aarhus Airport oplyser, at flere detaljer om investoren og planerne for fremtiden vil blive offentliggjort, når den endelige aftale er godkendt.

Uklar kommunikation om pristillæg giver kritik til Andel Energi

0

BUSINESS. Forbrugerombudsmanden retter nu kritik mod elselskabet Andel Energi for ikke at have informeret kunderne klart og tydeligt nok om et variabelt pristillæg på selskabets hjemmeside. Tillægget, som er et såkaldt omkostningstillæg for handels- og kreditomkostninger, kan variere måned for måned, men ifølge Forbrugerombudsmanden var denne vigtige detalje ikke tilstrækkeligt tydelig for forbrugerne.

»Forbrugerne skal vide, hvad det koster at få leveret el fra elselskaberne,« lyder det fra forbrugerombudsmand Torben Jensen i en pressemeddelelse udsendt tidligere i dag ifølge Ritzau.

Tillægget har de seneste fem måneder ligget stabilt på 0,52 øre per kilowatt-time, men det fremgik ifølge Forbrugerombudsmanden ikke klart, at det kunne variere. Derfor har Forbrugerombudsmanden indskærpet vildledningsforbuddet og oplysningspligten over for selskabet.

Andel Energi bekræfter kritikken, men understreger samtidig, at kunderne ikke har betalt en højere pris, end hvad der har været kommunikeret på hjemmesiden.

»Heldigvis kan der ikke være nogle kunder, der er blevet opkrævet et højere omkostningstillæg end forventet. Det skyldes, at i de fem måneder, vi har kommunikeret omkostningstillægget åbent som en del af vores prisoplysning, har det ligget uændret på 0,52 øre i hele perioden,« udtaler Josefine Walter, kommerciel direktør i Andel Energi, i en pressemeddelelse fra selskabet.

Kritik trods ønske om åbenhed

Andel Energi oplyser, at man som ét af få elselskaber har valgt at præsentere alle kundernes omkostninger åbent på selskabets hjemmeside, herunder også det kritiserede omkostningstillæg. Tidligere blev tillægget inkluderet som en del af spot-tillægget, men siden december 2024 har selskabet valgt at vise alle omkostninger separat for at sikre fuld transparens.

»Andel Energi er åbne og ærlige om vores priser, og har selvfølgelig fulgt myndighedernes anvisninger og opdateret vores hjemmeside. Men det er paradoksalt at få offentlig kritik for en sag, der handler om så små beløb, og som ikke er gået ud over nogen,« siger Josefine Walter.

Forbrugerombudsmanden understreger dog, at sagen principielt handler om tydelig og forståelig information til kunderne, uanset beløbets størrelse.

Behov for klarere regler

Efter kritikken fra Forbrugerombudsmanden oplyses det, at man snart vil påbegynde forhandlinger om at indføre klare retningslinjer for, hvordan elpriser og deres bestanddele skal kommunikeres til forbrugerne. Det skal sikre en mere gennemsigtig og letforståelig prissætning i fremtiden.

Ifølge Forbrugerombudsmanden er der således et klart behov for at få sat fokus på, hvordan oplysninger om elpriser præsenteres for forbrugerne, så man undgår fremtidige misforståelser og usikkerheder omkring prissætningen i elbranchen.