Helene Lykke, kandidat for Liberal Alliance til det kommende kommunalvalg, har igennem flere år kæmpet for, at partnerægdonation blev lovligt i Danmark. Fra 1. januar i år blev det en realitet, men ikke helt i den form, hun og hendes kone havde håbet på.
– I flere år har jeg været engageret i denne sag, og det har været en rejse med både op- og nedture, siger Helene Lykke, der i starten blev opmærksom på, at partnerægdonation ikke var lovligt i Danmark, selvom det var muligt i andre lande. – Vi troede, at det var en løsning for os, men da vi begyndte at undersøge det nærmere, fandt vi ud af, at det ikke var muligt her.
For Helene og hendes kone var målet at få børn sammen – og ikke gennem surrogat, som kunne være den eneste mulighed på daværende tidspunkt. – Vi ønskede begge at bidrage til graviditeten. Vi ville gerne begge være forældre, forklarer hun. Derfor besluttede Helene sig for at stille et borgerforslag.
– Jeg fik omkring 4.000 underskrifter i starten af 2022, men da formuleringen af forslaget ikke var optimal, lavede jeg et nyt forslag, som blev præsenteret i august 2022, siger hun. Det var først, da Alternativet og Liberal Alliance blev involveret, at forslaget fik politisk opbakning. – Jeg havde også prøvet at kontakte Venstre, Moderaterne og Socialdemokraterne, men de responderede ikke. Det var først, da der blev dannet en politisk aftale, at det fik fart på, fortæller Helene Lykke.
I januar 2024 blev aftalen endelig vedtaget, og det var et skridt fremad, selvom det ikke blev præcis som ønsket. – Selvom det ikke er blevet udformet, som vi havde håbet, er jeg glad for, at vi har opnået så meget. Det er stadig ikke muligt for os at bruge behandlingen, da reglerne er meget restriktive. Kun 5 procent af befolkningen bliver godkendt, siger Helene, som håber, at lovgivningen på sigt vil blive justeret, så flere kan få adgang til behandlingen.
– Jeg ser det som et skridt i den rigtige retning. Det er et resultat af, at man kæmper for det, man tror på, siger Helene Lykke, der har været aktiv i samfundet og politik i mange år. – Jeg har aldrig forestillet mig, at det ville føre mig til politik, men jeg har fundet ud af, at det er her, jeg virkelig kan gøre en forskel.
Hun understreger, at hendes kamp for partnerægdonation ikke kun er en personlig sag, men noget, der kan hjælpe mange andre. – Jeg håber, at flere vil få lov til at realisere deres drøm om at få børn på en alternativ måde, siger Helene, der har lært meget om, hvordan lovgivning fungerer og hvordan politik kan bruges til at ændre det, man mener er forkert.
– Jeg har altid været interesseret i samfundet og politik, og det var det, der fik mig til at træde ind i denne kamp. Jeg har været aktiv i samfundet i mange år, og det har givet mig et stærkt grundlag for at forstå, hvordan systemerne fungerer, afslutter Helene Lykke.