Fredericia Kommune tager et nyt skridt i arbejdet med at styrke indsatsen for børn og unge i psykisk mistrivsel. Under navnet HÅB (Helhedsorienteret Åben Behandling) bliver kommunen en del af den nationale strategi, der udspringer af Folketingets 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.

Ifølge Børne- og Skoleudvalget skal HÅB tilbyde lettere behandlinger og hurtig hjælp til børn og unge, der kæmper med mentale udfordringer, men som ikke falder inden for rammerne af Børne- og Ungepsykiatrien. Tilbuddet får en central placering under PPR, men vil fungere selvstændigt og med tæt kobling til andre kommunale indsatser som Trivsel+ og samarbejde med regionale aktører.

Lettilgængeligt og helhedsorienteret

Et centralt mål for HÅB er at være tilgængeligt og kendt blandt børn, unge og familier i Fredericia. Behandlingen kan opsøges direkte uden krav om lægehenvisning, men læger vil fortsat kunne henvise til tilbuddet.

Udvalgsformand Ole Steen Hansen (A) udtrykker stor begejstring for det kommende tilbud:

– Det bliver et rigtig godt tilbud, som man kan blive henvist til via sin egen læge, men som man også kan opsøge selv. Vi skal integrere det med vores andre tilbud, så det bliver en vigtig del af den samlede palette, vi tilbyder. Vi har store forventninger til det, og vi fik en rigtig god orientering om det.

Struktur og samarbejde

HÅB bygger på STIME-konceptet (Styrket Tværsektoriel Indsats for børn og unges MEntale sundhed), der allerede har vist gode resultater i andre regioner. Med fire specifikke behandlingsspor og et femte under udvikling, vil tilbuddet fokusere på udfordringer som uro, tristhed, selvskade og spiseforstyrrelser. Desuden etableres HÅB+ til børn og unge med komplekse problemer, der ikke passer ind i de faste spor.

Samarbejde med Psykiatrien i Syddanmark er afgørende for projektets succes. Regionen bidrager med uddannelse af kommunens medarbejdere og løbende sparring for at sikre faglig kvalitet i behandlingen.

Fuld drift i 2026

Planen er at åbne HÅB i august 2025, efter en forberedelsesfase, der blandt andet omfatter uddannelse af personale og prøvehandlinger. Der forventes cirka 150 henvendelser det første år, og HÅB har kapacitet til at håndtere dette inden for de opstillede tidsfrister.

Tilbuddet er finansieret af DUT-midler, og Fredericia Kommune har allerede modtaget over fem millioner kroner til at understøtte implementeringen i 2024 og 2025.

Ole Steen Hansen understreger betydningen af de tildelte midler:

– Det handler om, at de penge, vi har fået fra Folketinget, passer til det, vi skal gøre. Det hjælper os rigtig godt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her