Til marts tager Bastionen i Nyborg hul på et nyt kapitel. Den historiske bygning, der er 127 år gammel, skal ombygges, og denne gang bliver bæredygtighed omdrejningspunktet. Ambitionen er at skabe et nyt kulturloft, der skal rumme kreative fællesskaber, samtidig med at genbrug og omtanke for miljøet skal spille en væsentlig rolle.
Bastionen er ikke kun en vigtig del af Nyborgs kulturliv, men også en historisk bygning, som nu får nyt liv. Det oplyser Nyborg Kommune i en pressemeddelelse torsdag. Ifølge Lone Smidt (A), formand for Kultur- og Fritidsudvalget, bliver ombygningen et eksempel til efterfølgelse:
– Jeg er stolt af, hvordan vi som kommune kommer til at gå forrest og tage ansvar for fremtidens byggeri. Det skal gøres ved genbruge alt fra møbler til byggematerialer, så vi får et nyt Bastionen, der både fortæller en historie om kommunens kulturliv men også om sin egne, lokale forankring, siger hun.
Genbrug er nøgleordet
Ombygningen skal sikre, at så meget som muligt af bygningens nuværende materialer bliver genbrugt. Arkitektfirmaet ReVærk, der står bag projektet, har kortlagt alle ressourcer i bygningen for at kunne genanvende alt fra mursten og træbjælker til lamper og radiatorer. Gamle fyrretræsplanker bliver for eksempel til arbejdsborde, reoler og siddemøbler.
– Det er både en mere kompleks og besværlig måde at bygge på. Men det er også bare langt mere bæredygtigt og derfor i tråd med den proces, vi har ønsket for udviklingen af Bastionen. For vi ombygger ikke bare et loft – vi skaber et sted, hvor bæredygtighed gennemsyrer alt fra konstruktion til anvendelse. Vi ønsker at inspirere andre og vise, at det kan lade sig gøre at bygge med omtanke for både miljøet og mennesker, fortæller projektansvarlig Jannie Nørregaard Rasmussen.
Plads til kreativitet og fællesskab
Det kommende kulturloft er designet med fleksibilitet og fællesskab for øje. Brugerne er allerede blevet inddraget gennem workshops, hvor deres ønsker og behov er blevet tænkt ind i projektet. Blandt andet udvikles der værkstedsvogne lavet af genbrugsmaterialer, som kan flyttes rundt efter behov.
– Det startede med et utæt tag og er endt med en ambitiøs ombygning, der skal åbne huset op på helt nye måder. Her skal stadig være musik og kulturelle events, men også plads til mange flere kreative måder at udfolde sig på, udtaler Lone Smidt.
Ombygningen af Bastionen koster i alt 25 millioner kroner. Nyborg Kommune bidrager selv med 9,5 millioner kroner, som hovedsageligt går til udskiftning af taget. De resterende midler kommer fra fonde som Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Nordea og Energistyrelsen. Derudover har LAG SØM-puljen givet 322.000 kroner til et særligt ungeprojekt.
Byggeriet forventes færdigt i sommeren 2026.