Af Allan Pertti Frandsen, medlem af Socialdemokratiet i Fredericia
Ifølge forslaget til en ny kommuneplan 2025 – 2037 for Fredericia er der udlagt 800 hektars mulighedsområde for vedvarende energi. Denne energi kan for eksempel være vindmøller, solceller og bioenergi. De 800 hektar svarer til cirka 600 fodboldbaner. Et kæmpe område.
Alle 800 hektar er placeret i Herslev Sogn, som udover Herslev også omfatter Bolskov, Follerup, Tolstrup og Højrup. Vi bor godt 770 mennesker herude og udgør kommunens yderste, vestlige udkant, idet vi grænser op til både Vejle Kommune og Kolding Kommune.
Fredericia kommune, som er Jyllands geografisk mindste, leverer allerede infrastruktur, elproduktion, industri, broer og motorveje til samfundet. Vi har raffinaderi, klyngesamarbejde om CO2-transport, en række virksomheder inden for grøn omstilling. Desuden er Fredericia i gang med Power-To-X, som skal involvere grøn brint. Fredericia bidrager dermed allerede meget positivt til den grønne omstilling.
Denne grønne omstilling bliver nødt til at være både geografisk og socialt retfærdig. Ellers risikerer den at gå i stå på grund af folkelig modstand, ligesom den aktuelle og meget forståelige modstand mod eksempelvis solcellemarker i Herslev Sogn.
Jeg er medlem af bestyrelsen for Herslev Sogns Borgerforening. Frustrationerne i vores lokalsamfund herude er meget store. Det skyldes blandt andet, at der forud for kommuneplanforslaget ikke var søgt nogen dialog fra kommunens side. Den dialog, der har været siden kommuneplanforslagets offentliggørelse i november, er sket på vores borgerforenings initiativ. Vi har efterfølgende haft besøg af en række byrådspolitikere, som alle har udtrykt de bedste intentioner. Men vi er stadig dybt bekymrede.
På det seneste byrådsmøde 16. december 2024 mødte mange Herslevborgere derfor op. Så mange, at der ikke var stole nok. Byrådsmødet understregede det spændte forhold imellem borgerne i Herslev og byrådet. Mens byrådspolitikerne insisterede på, at der er tale om en proces med plads til høringssvar og borgerinddragelse, er det tydeligt, at mange Herslevborgere føler sig overset i kommuneplanen.
Til foråret vælger Socialdemokratiet i Fredericia sine kandidater til det kommende byråds- og regionsvalg. Skulle medlemmerne sige god for det, vil jeg være på listen over partiets kandidater til byrådsvalget 18. november. Hvis vi forestiller os, at jeg var medlem af byrådet i dag, kan jeg ikke forestille mig, at jeg havde stemt for det forslag til en kommuneplan, som byrådet den 16. december sendte i offentlig høring. For tingene er foregået i den forkerte rækkefølge. Både konkret og generelt er det min holdning, at berørte borgere og borgerforeninger skal inddrages som det allerførste skridt. Den dialog må ikke komme på bagkant. Den grønne omstilling skal ske med større omtanke.